Marian Iconaru, boierul zilelor noastre / Primar PSD cu un mandat fraudulos si averi facute peste noapte

Marian Iconaru, unul dintre cei mai longevivi primari PSD din judetul Braila, a condus comuna Ulmu timp de patru ani in mod fraudulos. Mai exact, Iconaru a castigat alegerile din 2008 dupa ce presedintele Biroului Electoral (BE) din comuna, Emilian Mariuta, a falsificat procesele-verbale de la scrutinul din 1 iunie 2008.

Emilian Mariuta a fost condamnat pentru comiterea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor persoanei, fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals si falsificarea documentelor de la birourile electorale. Cercetarile demarate de politisti si procurori au reliefat ca invinuitul a modificat personal procesul-verbal centralizator de la una din cele trei sectii de votare din comuna Ulmu si le-a predat Biroului Electoral Judetean Braila, modificari care au dus, implicit, la declararea drept castigator din primul tur al altui social democratului Marian Iconaru.

Desi lista de acuzatii care i-au fost aduse este una lunga, iar actiunile sale au afectat poate viitorul unei comune, Mariuta a fost condamnat la doar 4 luni de inchisoare cu suspendare. Dupa aceste alegeri cu cantec zeci de localnici au iesit in strada si si-au cerut dreptul democratic, sa-si poata alege primarul. Din pacate aceste persoane au ramas cu buza umflata, pentru ca nu a fost organizat niciodata un tur doi al alegerilor. Mai mult, chiar daca mandatul pesedistului a fost declarat invalid, Iconaru a ramas primarul comunei pana la finalul mandatului. In aceasta perioada, Iconaru nu a stat degeaba, a muncit „din greu” sa-si creasca imperiul si influenta in comuna. Practic, in prezent comuna Ulmu este mosia familiei Iconaru. Aici isi desfasoara activitatile intreaga familie Iconaru, de la capul familiei, Marian Iconaru, la fiica si fiul acestuia. Putem spune ca in cei peste 20 de ani de mandat schimbarea facuta de social democrat  a fost una de nume, transformand o comuna cu potential din judet, in ograda proprie, SC Iconaru SRL.

Aceste aspecte sunt ilustrate perfect in declaratiile de avere ale pesedistului. Daca in 2008 Iconaru se mandrea cu 2750 mp teren intravilan, 31.07 ha teren extravilan, un apartament, o casa, un tractor si un venit de aproximativ 30.000 lei din serviciul sau greu de primar, in ultima declaratie de avere se poate observa ca a devenit un adevarat magnat pentru comuna Ulmu. Potrivit declaratie de avere din 2018, a ajuns sa detina terenuri intravilane (6.230 mp); terenuri extravilane (230 ha); o casa si un apartament; doua tractoare, doua pluguri, trei remorci, doua semanatoare si un disc cu grape.

Mai mult, venitul acestuia a crescut de aproximativ 9 ori dupa ce a devenit mosier cu acte-n regula, infiintand o arenda. In total a obtinut 171 174 lei din arenda, 20 134 lei din subventii si aproape 49 000 lei din salariul sau de primar.

Dupa cum se poate observa in acesta date, fotoliul de edil sef detinut post 2008, perioada in care 4 ani a fost primar in mod fraudulos, i-a rotunjit frumusel contul bancar. In ciuda acestui lucru, intr-un interviu oferit unei publicatii brailene, Iconaru spunea in 2017 ca a mai candidat pentru un mandat  „de jena si rusinea cetatenilor”. Un raspuns sfidator prin care „ia la misto” localnicii din Ulmu. Probabil si acum va candida pentru un nou mandat din acelasi motiv jignitor pentru oamenii din Ulmu si nu pentru a-si extinde si mai mult influenta in SC Iconaru SRL.