Sistemul de munca Kurzarbeit se poate prelungi si dupa 1 ianuarie 2021

Guvernul ar putea lua in calcul sa permita prelungirea sistemului de plata a muncii denumit Kurzarbeit si dupa 1 ianuarie 2021, daca va fi nevoie.

Aceasta decizie are toate sansele sa se concretizeze intrucat reprezinta un avantaj pentru Guvern, deoarece o buna parte din bani va fi decondata de Uniunea Europeana, iar efortul financiar al Guvernului va fi unul minimal.

Sistemul Kurzarbeit prevede ca angajatii care muncesc 50% din timpul de lucru primesc 87,5 procente din salariu.

„Sistemul Kurzarbeit este un sistem care a fost folosit prima oara de Germania, este un sistem vechi care a produs rezultate. Acest sistem de munca flexibila se aplică în perioadele de criza, in care există niste caderi ale cererii pe piață datorate unor conjuncturi excepționale si se aplica atata timp cat exista criza. Noi ne dorim să nu mai fie criza dupa 1 ianuarie, dar dacă pe anumite domenii de activitate se va manifesta in continuare o cerere scazuta si va fi necesara prelungirea suntem gata sa asiguram prelungirea, cu atat mai mult cu cat aceasta schema se poate deconta in cadrul programului european SURE”, a declarat premierul Ludovic Orban.