Ianca, paradisul fiscal al Romaniei / Primarul Chirita(PSD) da vina pe virgulele puse de Curtea de Conturi

In anul 2018 orasul Ianca a devenit subiect de discutie nationala dupa ce o ancheta a jurnalistilor de la Adevarul arata ca 77% dintre locuitorii orasului nu si-au platit taxele. Practic, potrivit acestei anchete in bugetul orasului exista o gaura de 8.446.925,40 lei, adica aproximativ 1,8 milioane euro. O suma deloc de neglijat, cu care se puteau face multe pentru cetateni in perioada respectiva. Daca in 2018 gaura din buget era de 1,8 mil euro, acum in anul 2020 probabil sumele restanta au depasit pragul de 2 milioane.

Contactat la perioada respectiva primarul George Chirita(PSD) a dat din umeri si a aruncat vina pe cei de la Curtea de Conturi a Romaniei spunand acestia ar fi gresit numaratoarea. Cei drept cei de la PSD au o reputatie cand vine vorba de numaratori gresite, in special in campaniile electorale.

Citeste si: Marian Iconaru, boierul zilelor noastre / Primar PSD cu un mandat fraudulos si averi facute peste noapte

 „Noi avem un grad de incasare de peste 60%, nu avem probleme de acest fel. Cred ca este o greseala acolo, in acte. S-o fi pus vreo virgula gresit. Nu se poate sa existe asa de multi datornici si datorii”, a declarat Chirita pentru Adevarul.

La distanta de mai bine de doi ani, timp in care a gandit problema, a venit cu un raspuns mai plauzibil. Acesta nu-i mai acuza pe cei de la Curtea de conturi ca au pus virgule gresite, ci pe jurnalisti, ca au interpretat rezultatele gresit.

„Mi-aduc aminte ca in ziua in care acel articol a fost publicat, undeva in primavara anului 2018, am fost sunat de mai multe institutii mass-media locale si nationale, deoarece maniera in care a fost prezentat subiectul era una cu adevarat alarmanta. Le-am explicat persoanelor care m-au sunat ca nu este adevarat ca 77% dintre locuitori nu si-au platit taxele si impozitele.

Autorul articolului respectiv a confundat „rolul fiscal”, „rolul nominal unic” si „caz”. Rolul fiscal este registrul in care organele financiare tin evidenta impozitelor pentru fiecare contribuabil in parte.

Rolul nominal unic este fisa unica a contribuabilului care contine elemente de identificare, precum si creantele bugetare ale acestuia la nivelul comunei, orasului, municipiului sau sectorului municipiului Bucuresti, individualizata printr-un numar de rol, incepand cu nr. 1 si pâna la numarul care asigura inregistrarea tuturor contribuabililor.

Conform Codului Fiscal, impozitul pe cladiri, pe teren, pe mijloace de transport, indiferent ca vorbim despre persoane fizice sau persoane juridice, reprezinta CAZURI. Orice persoana fizica sau juridica poate detine la rolul fiscal unul sau mai multe CAZURI”, a spus edilul sef recent.

Totusi, un lucru este sigur. Chiar daca s-a intamplat cum a explicat el acum, gaura din buget in 2018 era de 1,8 milioane euro, gaura care foarte probabil s-a adancit cu trecerea anilor.