Chirita Fanel, salariu de 12.500 lei/luna, dar se pricepe mai bine la filosofie decat la a conduce Ianca: : „Vorbele zboara, scrisul ramane”

Chirita George Fanel se afla la carma orasului Ianca inca din 2006, perioada de timp in care s-a facut remarcat prin mai multe scandaluri. Aceste scandaluri au debutat in al doilea mandat al pesedistului, probabil dupa un mandat in care a „analizat apele” pentru a sti pana unde se poate intinde. La inceputul anului 2011, Chirita a fost acuzat de abuz in serviciu si incompatibilitate, dupa ce i-a concesionat tatalui sau, Tudorache Chirita, prin atribuire directa, o suprafata de teren din islazul satului Berlesti(5.000 de metri patrati).

Actiunile dubioase ale acestuia nu s-au oprit aici si chiar a fost anchetat de Curtea de Conturi pentru delapidare de fonduri. In 2012 Chirita a fost acuzat ca ar fi delapidat din bugetul primariei suma de 159.372,71 lei pentru achizitioanarea de bilete la diferite spectacole de teatru si alimente, deplasari in strainatatea sau plata integrala a unei taxe de master pentru un angajat al primariei, etc. In prezent, la Tribunalul Braila, exista pe rol un dosar pe numele acestuia, in care este acuzat de UAT Ianca de abuz in serviciu. Acest dosar a fost inregistrat in anul 2017 si este surprinzator ca in trei ani a fost amanat, voit sau nu, de 26 de ori.

Mai mult, o ancheta recenta a „Activistului Buzoian” a demonstrat ca pozitia de edil sef este o palarie mult prea mare pentru Chirita. Realizatorul anchetei a mers la primar cu doua probleme: de ce nu sunt afisate la avizier salariile angajatilor din primarie, cu primarul in frunte, si de ce nu se iau masuri pentru curatarea groapei de gunoi de langa lac. Chirita a dat dovada de incompetenta in ambele situatii cand a incercat sa raspunda. In cazul salariului, a repetat de mai multe ori ca se pot observa aceste informatii pe site-ul primariei, desi legea obliga primariile sa afiseze salariul angajatilor la avizier, transparent pentru toata lumea(vezi Legea 153/2017, articolul 33). Chirita are un salariu de 12.480 lei/luna. Cat despre groapa de gunoi, a precizat doar ca se dau amenzi.

Intrebat de gunoiul aruncat pe spatiul public

„Luam masuri, avem camere si amendam. Cine polueaza acolo?! Primarul polueaza acolo…?! Avem hotarare de consiliul local. S-au dat si amenzi. Dar nu ne-am spalat pe maini ca nu face primarul ceea ce doreste! Va rog sa imi lasati o adresa scrisa si veti primi raspuns”, a raspuns Chirita.

La intrebarea legata de salariu

„Sunt stabilite de lege. Sunt pe site. Sunt pe site. Trimiteti si ITM-ul. Daca am gresit vom plati. V-am spus daca vreti niste raspunsuri faceti adresa scrisa. Vorbele zboara, scrisul ramane. Aici este o institutie publica si va dau raspunsul in scris”.

Acuzat ca nu este transparent, acesta a spus zeflemist  ca „Asta este parerea voastra. Dragul meu salariile primarilor sunt stabilite prin lege. Nici mai mult, nici mai putin. Sunt trecute pe site-ul primariei cum spune legea.”